Koirien näköaisti eroaa ihmisten näöstä huomattavasti, ja ymmärtämällä, miten koirat näkevät maailman, voimme saada paremman käsityksen niiden käyttäytymisestä ja tarpeista. Tässä on joitakin keskeisiä asioita siitä, miten koira näkee:

1. Värit ja valot: Koirien näkökyky perustuu pääasiassa liikkeen ja kontrastin havaitsemiseen, ja ne näkevät maailman eri tavalla kuin ihmiset. Koirat näkevät värejä, mutta niiden värinäkö on rajoittunutta verrattuna ihmisiin. Ne erottavat pääasiassa sinistä ja keltaista väriä, mutta punaiset ja vihreät sävyt sulautuvat heidän näkökenttäänsä. Koirat ovat herkkiä valon määrälle, ja ne voivat havaita heikosti valaistuja alueita paremmin kuin pimeitä alueita.

2. Kontrasti ja liike: Koirat ovat erinomaisia havaitsemaan liikettä ja kontrasteja. Ne voivat nähdä liikkuvat kohteet selkeämmin kuin pysyvät esineet. Tämä kyky tekee niistä hyviä metsästäjiä ja suojelijoita.

3. Heikompi tarkkuus: Koirien näkö on epätarkempi kuin ihmisten. Ne näkevät yksityiskohdat sumeina, ja niiden tarkennuskyky on rajoittunut. Tämä tarkoittaa, että ne eivät erota hienoja yksityiskohtia, kuten pieniä kirjaimia tai hienoa tulostusta.

4. Parempi pimeässä: Toisaalta koirilla on parempi yö- ja hämäränäkö kuin ihmisillä. Ne ovat herkkiä heikolle valolle, ja niiden silmät sisältävät erityisen kerroksen, joka parantaa valon keräämistä.

5. Laajempi näkökenttä: Koirien näkökenttä on laajempi kuin ihmisten. Ne näkevät 240 asteen alueen, kun taas ihmisillä se on noin 180 astetta. Tämä tarkoittaa, että koirat voivat havaita asioita myös sivultaan ilman kääntämistä.

6. Keskittyminen liikkeeseen: Koirat reagoivat voimakkaasti liikkeeseen. Ne saattavat kiinnostua esineestä tai eläimestä, joka liikkuu nopeasti, mutta eivät välttämättä huomaa liikkumatonta kohdetta.

Ymmärtäminen, miten koira näkee, auttaa omistajia huomioimaan koiran tarpeita ja käyttäytymistä paremmin. Se auttaa myös koiran kouluttamisessa ja vuorovaikutuksessa lemmikin kanssa. Vaikka koirien näkö ei ole samanlainen kuin ihmisten, heidän muut aistinsa, kuten haju- ja kuuloaisti, ovat erittäin kehittyneitä, mikä auttaa heitä navigoimaan maailmassa ja kommunikoimaan muiden koirien kanssa.